En meer ...

Je PowerPoint presentatie

Via de onderstaande links kun je wat voorbeelden bekijken en downloaden van een mogelijke PowerPoint-presentatie. Ze dienen uitsluitend ter inspiratie.

Voorbeeld A

Voorbeeld B

Voorbeeld C

Zorg voor een creatieve en opvallende opening van je PowerPoint

Je kunt natuurlijk beginnen met een informatieve sheet met daarop je naam en de datum. Niet erg creatief of uitnodigend, dus dat raden we je af. Je kunt ook beginnen met een soort van inhoudsopgave van de presentatie, zodat je publiek weet wat ze te wachten staat. Niet slecht, maar het kan nog beter. Probeer je kernboodschap samen te vatten met een belangrijk citaat, plaatje of de actualiteit. Daarmee krijg je ieders aandacht!

Vermijd veel bulletpoints en tekst op je dia's

JIJ hebt een verhaal te vertellen en je PowerPoint-presentatie is er alleen om je verhaal door het gebruik van steekwoorden en plaatjes te verduidelijken. Uitsluitend als je een PowerPoint maakt die voor zichzelf moet spreken en waarbij dus niemand iets vertelt is het toegestaan om meer tekst te gebruiken. Maar als jij het bijbehorende verhaal vertelt, wil je niet dat je publiek gaat zitten lezen, terwijl jij aan het praten bent. Ze kunnen maar één ding tegelijkertijd: luisteren óf lezen. Een aangezien het jouw presentatie is, wil je dat ze luisteren.

Het beste is om het verhaal dat je wilt vertellen helemaal op te schrijven (zodat je dat ook als "spiekbriefje" kunt gebruiken tijdens je presentatie) en dan bepaal je per dia de steekwoorden en plaatjes die erbij horen.

Geen spelfouten in je presentatie

Taal- en spelfouten kunnen enorm de aandacht van je verhaal afleiden: gebruik altijd een spellingschecker (of je ouders). Anders verzand je wellicht in een taaldiscussie, die je helemaal niet wilde.

Test de video’s in PowerPoint

Het gebruik van video's in een PowerPoint is altijd een goed idee: bewegend beeld zegt meer dan 100 woorden. Maar test vooraf en ter plaatse altijd of alles goed werkt. Niets leidt de aandacht zo af als een presentator die allerlei toeren moet uithalen om een video aan de praat te krijgen (om tenslotte toch maar op te geven).

Gebruik zoveel mogelijk plaatjes

Dat hoeft niet allemaal op één dia, je kunt bijvoorbeeld na elke zin een ander plaatje laten zien.
Je kunt vertellen dat een teekje piepklein is, maar je kunt het beter laten zien met een plaatje.

Gebruik de presentator-weergave van PowerPoint

In PowerPoint kun je - onder "Diavoorstelling" - kiezen voor "Weergave voor presentator". Je toehoorders zien dan de normale presentatie, maar jij ziet óók wat de volgende dia zal gaan worden. Op die manier wordt je nooit verrast door de inhoud van de volgende dia. Bovendien kun je hier notities toevoegen: wat wilde je bij deze dia ook alweer vertellen? EN er loopt een klokje mee, zodat je precies kunt zien hoe lang je al bezig bent.

Verdien een leuke prijs met je werkstuk

We zijn reuze nieuwsgierig naar wat je ervan gemaakt hebt, van je spreekbeurt of werkstuk. Misschien leren we er nog wat van.

Dus krijg je voor het opsturen van je spreekbeurt of werkstuk ALTIJD een leuke beloning! En eens per maand kiezen we de beste spreekbeurt of het beste werkstuk: die wordt "Presentatie van de Maand" en krijgt een echt vette prijs!

Meedoen is heel simpel: stuur een e-mail aan manager@tekendoos.nl, zet daarin:

  • je naam
  • je adres
  • je postcode en woonplaats

En voeg daarbij je presentatie.

Wij gebruiken deze gegevens uitsluitend om je een kleine attentie te sturen en gooien je gegevens daarna weg. Maar vraag in elk geval even aan je ouders of zij ermee akkoord gaan dat je ons mailt.

Laatst gewijzigd: 19 jan. 2023