Een lespakket voor basisscholen: de Tekendoos

In februari 2022 hebben we - onder het label infoTeek - onze vernieuwde leskist met de naam Tekendoos geïntroduceerd.

De Tekendoos is een leskist samengesteld voor kinderen op de basisschool en heeft ten doel deze kinderen te informeren over de risico’s van teken en tekenbeten. Op die manier willen we het aantal kinderen dat te maken krijgt met een tekenbeetziekte tot een minimum proberen te beperken.

Van alle 1,5 miljoen tekenbeten op jaarbasis komen er zo’n 375.000 bij kinderen jonger dan 18 jaar terecht. Vermijden en herkennen van teken en op tijd en correct verwijderen van vastgebeten teken dragen bij aan het voorkomen van ziekte. Op dit moment lopen vele duizenden kinderen per jaar de ziekte van Lyme op (en/of een andere tekenbeetziekte). Indien de ziekte tijdig wordt ontdekt kan deze met antibiotica meestal goed behandeld worden. Maar indien niet tijdig en adequaat behandeld, wordt de ziekte heel moeilijk of niet goed meer te behandelen. Elk jaar weer krijgen vele honderden kinderen te maken met een chronische vorm van de ziekte van Lyme, ernstige invaliderende gevolgen die hiermee gepaard gaan en verpeste jeugdjaren. Dit aantal MOET naar beneden!

De Tekendoos wordt gratis uitgeleend aan scholen. Hiermee kan een leerkracht een speciaal voor kinderen samengestelde presentatie geven.

De Tekendoos bevat harsblokjes waarin teken in diverse levensstadia zijn ingegoten. Met bijgeleverde loepen kunnen kinderen van dichtbij bekijken hoe het beestje eruit ziet en hoe piepklein het is. Daarnaast worden zogenaamde tekenkussentjes en veel verschillende tekenverwijderaars meegeleverd, waarmee kinderen zelf kunnen oefenen om een teek op de juiste manier te verwijderen.

Voorlichting kost geld

Het mag duidelijk zijn dat deze voorlichting - die door de overheid verwaarloosd wordt - op de 6.000 basisscholen in ons land geld kost. Veel geld. Wij rekenen met gemiddeld € 250,- per school of zo’n € 62,50 per klas. Dit geld moet komen van donaties en van sponsoren! Stichting Tekenbeetziekten is namelijk een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie.

Daarom vragen we u vriendelijk ons te helpen om het aantal kinderen met een tekenbeetziekte (die hun hele jeugdige leven kan verpesten) te verkleinen.
Voor slechts € 2,- helpt u ons al om één kind goed voor te lichten.

Liever op ons bankrekeningnummer storten?

Dat kan uiteraard ook! Bankrekening/IBAN: NL30 ABNA 050 7624 300
BIC: ABNANL2A

Laatst gewijzigd: 10 jan. 2023