Kinderen en de ziekte van Lyme

Hoe zit het met kinderen en de ziekte van Lyme?

Van de 1,5 miljoen tekenbeten, die jaarlijks door het RIVM worden geregistreerd komen er naar schatting 350.000 tot 400.000 terecht bij kinderen van 18 jaar en jonger. Dat is begrijpelijk, want kinderen houden zich vaker op in bosjes, hoog gras en struiken dan volwassenen.

Als we ervan uitgaan dat zo'n 50% van alle teken een ziekteverwekker, zoals een bacterie, virus of parasiet, bij zich draagt, dan betekent dat dat circa 150.000 - 200.000 kinderen per jaar potentieel besmet kunnen worden. Indien de teek tijdig (binnen 12 uur) wordt ontdekt en (op de juiste manier) wordt verwijderd, is er nauwelijks een risico op de ziekte van Lyme. Dat is de reden waarom wij als infoTeek zoveel waarde hechten aan de zogenaamde Tekencheck.

Door kinderen te leren dat zij zichzelf goed moeten (laten) controleren, nadat ze "in het groen" hebben gespeeld, kunnen we heel veel zieke kinderen voorkomen. En hier geldt echt "voorkomen is beter dan genezen", want een vergevorderde ziekte van Lyme is niet (gemakkelijk) te genezen.

Laatst gewijzigd: 19 jan. 2022