Jullie eigen actie

Waarom zou je ons helpen?

De infoTeek is onderdeel van Stichting Tekenbeetziekten* en wij houden ons voornamelijk bezig met voorlichting. We geven informatie over teken, tekenbeetziekten en hoe die te voorkomen. We doen dat o.a. door het uitlenen van de Tekendoos aan basisscholen. Op die manier leren kinderen hoe ze zich kunnen beschermen tegen en moeten omgaan met een tekenbeet.

Dat is belangrijk, want de ziekte van Lyme is een hele nare ziekte. Vooral als er geen rode vlek of ring optreedt of herkend wordt, is de ziekte van Lyme vaak moeilijk te diagnosticeren en moeilijk te behandelen. Voorkómen is dus cruciaal.

Maar om alle kinderen op de Nederlandse basisscholen te laten kennismaken met de Tekendoos is veel geld nodig. Geld dat moet komen van mensen die - net als wij - geloven dat het goed informeren van kinderen over teken en hoe ze zich kunnen beschermen tegen de ziektes, die ze kunnen overbrengen, een noodzakelijke en mooie taak is. Al onze vrijwilligers zetten zich daar voor de volle 100% voor in.

Dus vragen we je hier of je niet eens zou willen nadenken over een actie, die je samen met je klas zou kunnen uitvoeren om geld voor de Infoteek - en de Tekendoos - op te halen.
We geven je hier wat voorbeelden.

Voorbeeld 1: statiegeld ophalen

De meeste supermarkten kennen de zogenaamde statiegeldzuil: een inzamelzuil naast de flessenautomaat, waarin mensen hun statiegeldbonnetje kunnen deponeren en zodoende het ontvangen statiegeld aan het goede doel doneren. Tegenwoordig gaat dat vaak zonder bonnetje, maar door een simpele druk op de knop "Doneer". Aangezien er per jaar een enorme hoeveelheid statiegeldflessen wordt ingeleverd (in 2017 ter waarde van € 190 miljoen!) is het voor goede doelen een zeer geliefde manier van geld ophalen.

Het is altijd de lokale supermarktmanager die beslist welk goed doel wanneer een actieflyer mag ophangen. Hoewel er vaak wachtlijsten bestaan voor deze manier van geld inzamelen, loont het absoluut de moeite om regelmatig de mogelijkheden bij jouw supermarkt te checken!

Je kunt onderstaande flyer bij ons bestellen: manager@tekendoos.nl.

Voorbeeld 2: klusjes doen

Ga er een dagje met de klas op uit om mensen te vragen of je kleine klusjes voor ze kunt doen: de stoep vegen, de hond uitlaten, een kleine boodschap doen enzovoort. Veel mensen zijn je dankbaar voor je hulp en geven je graag wat klein geld bij wijze van dank. Zeker als je erbij vertelt waarom jullie dit doen: om zoveel mogelijk kinderen te informeren over de risico's van een tekenbeet.

Alle kleine beetjes samen maken wel een groot bedrag. Een bijdrage, waar we je enorm dankbaar voor zouden zijn en waarmee je veel andere kinderen helpt.
Als je er problemen mee hebt om contant geld op te halen en niet met contant geld over straat wilt lopen, dan kun je ook deze PDF downloaden en die uitgeprint meenemen. Mensen kunnen dan met hun telefoon de QR-code te scannen en direct aan de Infoteek geld overmaken.

* Stichting Tekenbeetziekten houdt zich bezig met het voorlichten over, voorkomen van en onderzoek doen naar tekenbeetziekten, zoals de ziekte van Lyme. De stichting is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en is voor haar inkomsten geheel afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren. De stichting is ANBI-geregistreerd en door het CBF gecertificeerd als goed doel.

Laatst gewijzigd: 19 jan. 2023