Een tekenbeet: wat nu?

Een vastgebeten teek gevonden!

Je bent gebeten door een teek, je hebt ergens op je lichaam een vastgebeten teek gevonden. Wat nu?

(Voor je werkstuk of presentatie zou je alleen de kopjes kunnen gebruiken!)

Snel verwijderen

Uiteraard moet je de teek zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer de teek in je huid heeft gezeten hoe groter de kans dat zij een ziekmaker overbrengt. Probeer een teek altijd binnen enkele uren te verwijderen!

Gebruik een goede tekenverwijderaar

Achter deze link vind je een PDF van de meest verkochte tekenverwijderaars. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Belangrijk is dat je zelfs het allerkleinste teekje (een tekenlarve) ermee kunt verwijderen en dat je ook een teek die zich verstopt heeft op een lastig plekje (bijvoorbeeld tussen je tenen) kunt weghalen. Daarom is een puntig spits pincet eigenlijk de allerbeste oplossing.

Maar omdat zo’n pincet lastig is mee te nemen (hij hoort in het EHBO-kistje) gebruiken veel mensen een tekenkaart: die past in elke portemonnee.

Niet draaien, niet verbranden, geen vloeistoffen gebruiken en niet met je handen!

Een teek verwijder je door ‘m met een tekenverwijderaar stevig bij de kop beet te pakken zo dicht mogelijk bij de huid, en dan rustig recht omhoog uit de huid te trekken. Dat kan soms een beetje moeite kosten.

Nooit draaien: daar wordt de teek misselijk van en kan dan alle narigheid die de teek met zich meedraagt in je spugen. En dat wil je niet. Daarom moet je ook nooit proberen om de teek te bevriezen, te verbranden of een of andere vloeistof op ‘m te doen. Dat heeft hetzelfde effect. En ook de teek met je vingers proberen eruit te halen is geen goed idee, omdat je dan in het lijfje kan knijpen waardoor de teek ook gaat spugen.

Maak een foto en/of schrijf de datum/plaats op

Omdat je later misschien aan je ouders of huisarts moet vertellen dat je een tekenbeet had en wanneer, is het handig om de datum en de plaats waar je gebeten bent ergens op te schrijven. Je kunt er ook een foto van maken, dan heb je ook de datum altijd bij de hand.

Blijf 6 maanden opletten of je symptomen krijgt

Je hebt de teek netjes verwijderd, maar je weet natuurlijk niet of hij ziekmakers in je heeft achtergelaten. Als de teek besmet was met de Borrelia-bacterie kan je de ziekte van Lyme krijgen. In de meeste gevallen krijg je dan in de loop van een week tot enkele maanden een steeds groter wordende rode vlek/kring. Je hebt dan de ziekte van Lyme en je moet zo snel mogelijk naar de huisarts om hiervoor medicijnen te krijgen. Vertel de huisarts waar en wanneer je gebeten bent.

Het kan óók gebeuren dat de teek met een andere ziekmaker dan de Borrelia-bacterie besmet was of dat je niet zo'n rode vlek/kring krijgt. Maar dat je je wel grieperig gaat voelen, onverklaarbare spierpijn of andere rare pijntjes krijgt. Ook dan moet je naar de huisarts om je te laten onderzoeken op de ziekte van Lyme of een andere tekenbeetziekte. En ook nu erbij vertellen dat je gebeten bent door een teek.

Laatst gewijzigd: 19 jan. 2023